maandag 3 oktober 2011

Hoe wordt de maandelijkse lijst samengesteld

Regelmatig wordt de vraag gesteld hoe de maandelijkse lijst wordt samengesteld.

De gegevens worden via een klein programma van de Alexa website (www.alexa.com) gehaald. Alexa verzameld publieke gegevens op basis van gebruikers die hun toolbar hebben geïnstalleerd. Dat betekent dat als een weblog veel bezoekers trekt die de toolbar hebben geïnstalleerd deze automatisch hoger zal komen op de lijst. Echter omdat deze gegevens per dag kunnen verschillen, omdat Alexa bijvoorbeeld nog niet de laatste gegevens heeft verwerkt wordt in de laatste week van de maand drie keer een steekproef genomen en hiervan wordt de hoogste waarde genomen.

Nu zijn deze gegevens behoorlijk subjectief want:
  1. In Nederland heeft niet iedereen de toolbar geïnstalleerd;
  2. De gegevens verschillen per dag, waar niet altijd een verklaring voor is te geven;
  3. Er komen iedere dag meer websites bij, waardoor kleinere websites steeds lager komen. Als je niet bij de top 30 miljoen van de wereld zit dan krijg je "Geen Data"
Omdat bijna alle BiblioblogNED'rs relatief weinig bezoekers krijgen zie je in de maandelijkse lijst dat een groot aantal "Geen Data" heeft.

Om een objectieve meting te krijgen, zouden alle BiblioblogNED'rs bv. een klein scriptje op hun blog moeten plaatsen die bij ieder bezoek een tellertje op een gezamenlijke plek verhoogt. Dit organiseren kost relatief veel werk en de vraag is of iedereen dit scriptje wil installeren. Laat via commentaar weten of hier interesse voor is.

Tot slot, het is natuurlijk ontzettend leuk om bovenin de lijst te komen, echter belangrijker is dat je schrijft voor je plezier en dat je op een gegeven moment een vaste groep lezers hebt.

Geen opmerkingen: